Uitdagingen en thuiswerk tips

 

Het begin van de coronacrisis is inmiddels al langer dan een jaar geleden. Veel Nederlanders werken dan ook al ruim een jaar vanuit huis. Dit gaat niet iedereen gemakkelijk af. Door gebrek aan ruimte, rust en inspiratie kan thuiswerken een behoorlijke uitdaging zijn. Dit kan effect hebben op de productiviteit, maar ook diverse fysieke, en zelfs psychische, klachten met zich meebrengen. Wat zijn nou de uitdagingen waar we tegenaan lopen en wat zijn eventuele oplossingen, alternatieve en overige tips voor thuiswerken?

Uitdaging 1: Gebrek aan ruimte

Thuiswerken vraagt om voldoende ruimte in huis. In de ideale situatie is dit een aparte kamer met ruimte voor een bureau, bureaustoel en overige kantoorbenodigdheden. In veel gevallen wordt er echter vaak gewerkt aan de keukentafel, op een slaapkamer of in een andere kamer waar plek is voor een laptop. Het niet hebben van een aparte kamer zorgt er ook voor dat de grens tussen privé en werk (nog meer) vervaagd; er wordt immers vaak gewerkt aan de tafel waar u ook ontbijt, luncht en dineert. Over een ergonomische werkplek maar niet gesproken...

Thuiswerk tips ➡️ Bekijk alternatieven voor thuiswerken zoals het werken vanaf een andere locatie. 

 
Damen in een vergaderruime met mannelijke collega's

Uitdaging 2: Gebrek aan inspiratie

Het constant thuis zitten, in dezelfde ruimte, zonder collega's draagt niet bij aan de inspiratie. Een inspiratie is soms juist hét ingrediënt dat u nodig heeft. Bijvoorbeeld voor dat ene creatieve project of voor een meeting met een externe partij. Inspiratie komt voor iedereen uit verschillende dingen. De een haalt het uit muziek, de ander uit podscasts en/of gesprekken met collega's. Een andere belangrijke voedingsbron voor inspiratie is de omgeving. En die omgeving kan door het thuiszitten vaak wat inspiratieloos zijn. Verruil deze omgeving eens voor een natuurrijke omgeving op een vakantiepark en ontdek welk effect het heeft op uw werkzaamheden.

Thuiswerk tips ➡️ Laat u inspireren door tijdens uw pauze een wandeling door een natuurrijke omgeving te maken.

Uitdaging 3: Gebrek aan rust

Aansluitend op gebrek aan ruimte mist er vaak rust in huis. Rust om te focussen op een bepaald project, een belangrijke meeting of zelfs voor het afronden van alledaagse werkzaamheden. Waar woningen voorheen het merendeel van de dag leeg stonden, doordat we aan het werk waren of naar school zijn, zitten we nu met velen thuis. Te werken, te studeren, maar ook tijdens onze vrije tijd, er is immers niet veel anders te ondernemen. Huisgenoten die allemaal thuiswerken, kinderen die vol energie van school thuiskomen en werken in een ruimte samen met uw telefonerende partner; de nodige rust is vaak ver te zoeken.

Thuiswerk tips ➡️ Zorg voor voldoende rust of rustmomenten in huis, maak waar nodig afspraken.

 
Moderne vakantiewoning met tuin in een bosrijke omgeving

Uitdaging 4: Mentale uitdaging

Alle bovenstaande uitdagingen kunnen leiden tot diverse fysieke, maar ook zeker mentale klachten. Door aanpassingen te doen, alternatieven- en tips voor thuiswerken op te volgen kan dit beperkt worden. Vraag daarbij ook vooral uw werkgever om hulp waar nodig. Als het gaat over metale uitdagingen, dan is de uitdaging wellicht het ontbreken van contact met collega's. Het praatje bij het koffiezetapparaat, het samen lunchen en fysieke meetings. 

Thuiswerk tips ➡️ Blijf in contact met collega's op creatieve manieren zoals: een virtuele Escaperoom of kookwedstrijd. 

 

Vakantiewoning met moderne inrichting

Thuiswerken op een vakantiepark

Een goed alternatief voor thuiswerken is het thuiswerken op een vakantiepark in een vakantiehuis. De rust, ruimte en inspiratie op een vakantiepark midden in de natuur, kan net dat nodige beetje extra bieden. 

✔️ Rust om u heen
✔️ Ruimte in overvloed
✔️ Inspiratie, overal
✔️ Altijd dichtbij huis
✔️ Van alle gewenste gemakken voorzien

Bekijk de mogelijkheden

Tips voor thuiswerken op een rij 

 - Creëer zo mogelijk een fijne werkplek met voldoende ruimte.

 - Probeer voor voldoende rust en ruimte te zorgen.

 - Blijf uzelf inspireren.

 - Blijf in contact met uw collega's.